Historie

De Stichting Wielerronde Zevenbergenbestuur wielercomite Zevenbergen 1953

SWZ bestaat in haar huidige (stichtings)vorm sedert 24 november 1989; toen passeerde de notariële akte. De stichting is ontstaan uit het Wielercomité Zevenbergen, welk comité vanaf begin jaren ’50 van de vorige eeuw jaarlijks de Ronde van Zevenbergen organiseerde. Het stichtingsbestuur bestaat anno 2014 uit 9 personen, met veel bestuurlijke ervaring en met uiteenlopende achtergronden, die elkaar goed aanvullen. Daardoor is er sprake van veel know how op organisatorisch, financieel en procedureel gebied, maar ook voor wat betreft de specifieke materie waar we ons mee bezig houden: het wielrennen en de organisatie er omheen.

 

De Ronde van Zevenbergen

Deze wielerronde werd voor het eerst verreden op zaterdag 9 augustus 1952 en de gouden jubileumronde was op zondag 14 augustus 2005. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd in nagenoeg iedere zichzelf respecterende plaats stad of dorp in Brabant de plaatselijke wielerronde in het leven geroepen, zo ook in Zevenbergen. De beginjaren waren in Zevenbergen niet gemakkelijk. Vanwege allerlei belangen en invloeden werd de organisatie soms heen en weer geslingerd tussen verschillende parkoersen en wedstrijddata. Een enkele keer – in totaal 4 maal in 59 jaar – kon de jaarlijkse ronde geen doorgang vinden omdat de benodigde medewerking ontbrak of omdat het financieel niet haalbaar bleek.

 

Die problemen waren overigens niet uniek voor Zevenbergen maar kwamen overal voor en het gevolg daarvan was dat veel van die aanvankelijk succesvolle plaatselijke of regionale wielerronden het loodje legden. Met name in de jaren ’80 en ’90 was dat op vrij grote schaal het geval. Echter niet in Zevenbergen, hier werd steeds voldoende daadkracht aan de dag gelegd om te overleven. Waar elders enkele mindere jaren het begin van het einde inluidden, kwam de ronde van Zevenbergen altijd sterker terug. Achteraf kan worden vastgesteld dat dit het gevolg was van het brede draagvlak dat er hier ter plaatse van lieverlee was ontstaan. De basis daarvoor was – en is tot op de dag van vandaag – een wijd vertakt netwerk van vrijwilligers (individueel en in verenigingsverband), van begunstigers (adverteerders, premieschenkers, bedrijven die faciliteren, sponsors) en van bestuursleden en oud-bestuursleden. Heel veel Zevenbergenaren bleken en blijken direct of indirect “wat te hebben” met de wielerronde. Daardoor was er door de jaren heen ook altijd sprake van een sluimerende ambitie om er wat mooiers van te maken. Soms kwam die sluimerende ambitie aan de oppervlakte, vooral in jubileumjaren (25-, 40-, 50-). Dan werd er een profwedstrijd georganiseerd, of een etappe-aankomst van de (prof)ronde van Nederland naar Zevenbergen gehaald (1978). Ook stond de wereldtop van het dameswielrennen hier meer dan eens aan de start.

 

Over het algemeen echter stond de ronde van Zevenbergen vooral bekend als een herkenbare en zware amateurkoers, geen doorsnee-criterium, met een omlijstend programma voor andere categorieën. Helaas moest ook worden vastgesteld dat, geheel in de lijn van de moderne tijdgeest en net als elders, de belangstelling voor die amateur-ronde gaandeweg minder werd. In 2005, op zondag 14 augustus, werd de 50e ronde van Zevenbergen verreden. Vanwege het gouden jubileum deden de organisatie en met name ook de sponsors een extra inspanning en daardoor was het mogelijk om een omnium voor professionals te organiseren. Andermaal bleek de grote latente belangstelling voor het wielrennen in deze regio, want er kwamen zes- tot achtduizend mensen op af en voor een evenement in Zevenbergen is dat ongekend.

 

Die 50e ronde, met het omnium voor professionals, was aanvankelijk bedoeld als een éénmalige voorstelling, maar vanwege het grote succes rees bij de organisatoren de vraag of met deze formule niet moest worden verdergegaan, mede ook gezien de afnemende belangstelling voor sec een amateurronde. Pas in februari 2006 werd die vraag uiteindelijk positief beantwoord en kon er worden begonnen met de organisatie van de 51e Ronde van Zevenbergen, met weer een omnium voor professionals. Het is tekenend voor de veerkracht en de daadkracht die er hier rondom de Ronde heerst, dat het in een relatief korte tijd lukte om een programma en een rennersveld van niveau te presenteren. Resultaat: weer heel veel publiek – nog meer dan een jaar eerder – , een fantastische sfeer en veel complimenten van toeschouwers, politie, KNWU en renners. En daarmee was de Profronde van Zevenbergen definitief gelanceerd. Het evenement is sindsdien uitgegroeid tot een vaste waarde op de regionale wielerkalender, steeds exact 2 weken na de aankomst van de Tour de France. Op 7 augustus 2016 heeft de 61ste editie van de Ronde van Zevenbergen plaatsgevonden en voor de 11e achtereenvolgende maal was het omnium voor professionals de hoofdschotel.

 

 

Erelijst Professionals

 

Jaar 1e Plaats 2e Plaats 3e Plaats
2005 Servais Knaven Thomas Dekker Leon van Bon
2006 Koos Moerenhout Aart Vierhouten Marc Wouters
2007 Michael Boogerd Stef Clement Cedric Vasseur
2008 Gert Steegmans Bram Tankink Jurgen Roelants
2009 Stef Clement Tyler Farrar Sergei Ivanov
2010 Koos Moerenhout Johnny Hoogerland Ivan Basso
2011 Tyler Farrar Johnny Hoogerland Laurens ten Dam
2012 Luis León Sanchez Niki Terpstra Lieuwe Westra
2013 Lars Boom Tom Dumoulin Daniel Martin
2014 John Degenkolb Lieuwe Westra Wout Poels
2015 Steven Kruijswijk Wout Poels Mathieu van der Poel
2016 Jasper Stuyven Thomas de Gendt Stef Clement
 2017 Primoz Roglic Wilco Kelderman Mathieu van der Poel
2018 Iljo Keisse Simon Gerrans Sam Oomen

 

Erelijst Elite / Beloften

 

Jaar 1e Plaats 2e Plaats 3e Plaats
2009 Rodrigo de Mendieta Jan Bos Bart Vendrig
2010 Rob Disseldorp Ronald Roos Mitchel Boet
2011 Ronald Roos Jan Bos Paul Helderman
2012 Yordi Schmidt Sander Roosen Ronald Roos
2013 Sjors Roosen Przemyslaw Kasperkiewicz Paul Helderman

 

 

Erelijst Nieuwelingen

 

Jaar 1e Plaats 2e Plaats 3e Plaats
2014 Martin Pluto Ide Schelling Gijs Meijer
2015 Sjoerd Bakker Robin Blummel Lars Oreel
2016 Maarten de Nijs Sven Peeters Roy Dirven
 2017 Salvador Alvarado Yoeri Slokkers Jaap Roelen
2018 Bram Leerkes Mathijs de Kok Lucas Jansen

 

 

Erelijst Amateurs / Sportklasse / Junioren

 

 

Jaar 1e Plaats 2e Plaats 3e Plaats
2009 Robert de Poel Douwe Schouten Peter van de Reep
2010 Douwe Schouten Gerben van de Reep Eddy Hermsen
2011 Nick Zuidewind Pascal Schoots Lars Rietveld
2012 Marcel Wouters Thom van Beek Robert de Poel
2013 Rik de Voogd Douwe Schouten Henk de Jong
2014 Kelvin Bakx Jordi Timmermans Erik de Niet
2015 Robbert Schaap Eddy van IJzendoorn Rik Nederlof
2016 Bob van den Berg Marco Kuijvenhoven Robbert Schaap
 2017 Nick Zuidewind Stefan Laurijssen Pim Achterkamp
2018 Frank Visser Jaco van Beusichem Tom de Vreede

 

Erelijst Vrouwen Amateurs / Junioren / Nieuwelingen

 

Jaar 1e Plaats 2e Plaats 3e Plaats
2014 Femke Markus Kirstie van Haaften Liena de Jong

 

 

Erelijst Vrouwen Elite / Beloften / Amateurs

 

Jaar 1e Plaats 2e Plaats 3e Plaats
2015 Natalie van Gogh Sofie de Vuyst Jermaine Post
2016 Ida Erngren (SWE) Sandra van Veghel Melanie Woering

 

 

Erelijst Vrouwen UCI/Belofte/Elite-Club

 

Jaar 1e Plaats 2e Plaats 3e Plaats
2017 Silvia Persico (ITA) Anouska Koster Nina Kessler
2018 Lorena Wiebes Monique van de Ree Lauretta Hanson (AUS)

 

Sponsors