Bram Tankink

mei 4, 2022

Ondersteund met beelden, maar vooral in woord en gebaar zette Bram Tankink tijdens het EVELO Wielercafe een boeiend verhaal neer over zijn lange wielercarrière die hij in 2018 als 40-jarige afsloot.

Als beroepsrenner reed Bram voor de ploegen Domo-Farm Frites, Quick Step, Rabobank, Belkin en LottoNL-Jumbo. Tijdens zijn presentatie droeg Bram de shirts van deze ploegen over elkaar heen. In een betoog doorspekt met anekdotes werden die ploegen in volgorde behandeld en vervolgens ontdeed hij zich van het betreffende truitje.

Na een redelijk succesvolle amateurperiode (o.a. Ned. Kampioen in 2000) was Tankink vooral actief als knecht en wegkapitein, die zelf amper resultaten reed, maar door zijn ploeg wel zo werd gewaardeerd dat hij bijvoorbeeld 9x de Tour de France reed, 3x de Giro en 5x de Vuelta. Hij speelde een belangrijke rol bij grote overwinningen van ploeggenoten als Filippo Pozzato, Paolo Bettini en Tom Boonen. Zelf won Bram in 2005 de eerste etappe in de Ronde van Duitsland, in 2007 de GP Jef Scherens en later nog enkele na-Tourcriteriums. In de Ronde van Zevenbergen 2008 werd hij 2e achter winnaar Gert Steegmans.

Het leverde een pakkend verhaal op over een bijzondere carrière van een kleine renner in grote ploegen, tevens een onafhankelijke denker met een groot relativeringsvermogen. Ofwel: het wielrennen bezien vanuit een andere invalshoek. Het bijna ovationele applaus dat Bram na afloop ontving gaf aan hoezeer dit door de aanwezigen werd gewaardeerd.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuws